Veluwemeer opnieuw aangevuld met water uit Markermeer

BIDDINGHUIZEN • Vr 5 augustus 2022 | 16:47 • Vrijdag 5 augustus 2022 | 16:47

Waterschap Zuiderzeeland gaat dit weekeinde opnieuw water vanuit het Markermeer overpompen naar het Veluwemeer. Dat gebeurt op verzoek van Rijkswaterstaat, omdat het waterpeil in het Veluwemeer te ver daalt door de droogte en het watertekort. Zuiderzeeland voerde de operatie dit jaar al tweemaal eerder uit, in juli en in mei.

Het water wordt uit het Markermeer gehaald via een gemaal in Almere. Via sloten en kanalen in Flevoland wordt dat water naar een gemaal bij Biddinghuizen gebracht en daar gaat het het Veluwemeer in.

Wat zijn de gevolgen van een te laag waterpeil?
Extra water in het Veluwemeer is nodig om te voorkomen dat dijken en kades langs het meer uitdrogen. Dijken zouden in het ergste geval door uitdroging kunnen bezwijken. Ook zijn plezierboten bij een te laag waterpeil niet meer welkom. Daarnaast groeit blauwalg razendsnel in laagstaand water dat snel opwarmt. Dit zou betekenen dat er niet meer in het water gezwommen mag worden.

Het transport heeft geen gevolgen voor de watervoorraad in Flevoland zelf, meldt het waterschap. Het waterpeil kan wel op en neer gaan. Eigenaren van (woon)boten in de Hoge Vaart en op de Noorderplassen worden geadviseerd dit in de gaten te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel